İlk olarak fastreport designer programını açılıyoruz ve standart rapor sihirbazını seçiyoruz.
Karşımıza gelen ekrandan yeni veri kaynağı oluştur seçeneğine tıklayarak yeni bağlantı oluşturuyoruz. Burada kendi veritabanınızın yolunu ve hangi database'i kullanacaksak o database'i seçiyoruz.
Veritabanımızı seçtikten sonra sonraki diyerek raporumuzda hangi tabloları kullanacaksak buradan seçebiliyoruz. Ya da sql sorgusu ekle seçeneğine tıklayarak direk select cümleciğimiz ile sorgumuzu yazıyoruz. Sorgu seçeneğini seçtiğimizde bizden bir tablo ismi tanımlamamızı istiyor. Burada herhangi bir şey girebilirsiniz. Belirttiğiniz isim sanal tablonuzda kullanılacak isim olacak.
Tablomuzun adını belirlememizin ardından karşımıza sql sorgumuzu yazacağımız ekran çıkıyor sorgumuzu direk buradan yazabilir ya da sorgu yapıcıyı kullanabilirsiniz. Sorgumuzda rahatca inner joinler gruplamalar ve kısıtlamalar kullanabiliyoruz.
Sonraki adımda istersek parametreler tanımalayabiliyoruz. Parametreler kısıtlamalarda işimize yarayacak. Örneğin bir where sorgusuyla id kontrol edeceksek id isminde bir parametre oluşturarak buradan kontrolünü sağlayabiliyoruz. İlerleyen yazı dizelerinde buna örnek verilecektir. Şuanlık parametre kullanmayacağımız için sonraki diyoruz.
Buradan istersek columlarımızın özelliklerini değiştirebiliyoruz. Ben herhangi bir oynama yapmayacağım. Son diyoruz. Açılan sayfada tekrar son diyoruz. Ardından karşımıza seçilen veri kaynağı sayfası gelmekte. Buradan sonrakine tıklıyoruz ve raporumuzda hangi kolumları kullanacaksak onları seçiyoruz. ben hepsini kullanacağım için tümünü seçtim.
Sonraki adımda istersek grup oluşturabiliyoruz. Ben oluşturmadan geçtim. Düz bir liste görüntülemek istiyorum. Ardından buradan sayfanın biçimsel özelliklerini belirliyoruz.
Son dediğimizde raporumuzu genel hatlarıyla tamamlamış oluyoruz. Rapor düzenleme ekranında bundan sonra istediğimiz gibi düzenleme yapabiliriz.
Raporda genel mantık şu şekilde işlemekte.
Band Aracı: Raporumuza veri, başlık gibi eklemeleri bu araç ile yapmaktayız. Buradan ekleme yaparak gerekli ayarlamaları belirtiyoruz. Default olarak Rapor başlığı, sayfa başlığı veri ve sayfa toplamı ekli olarak gelmekte.
Rapor Başlığı: Raporumuzun en üstünde yazacak olan yazıdır. Burada kurumun adı ya da logoyu ekleyebiliyoruz. Ne ekleyeceğiniz size kalmış. İstersek band aracına tıklayarak rapor başlığına çocuk ya da alt rapor başlığı eklenebiliyor. Bunlar tasarım konusunda daha ileri noktalarda çok işe yaramakta.
Sayfa Başlığı: Raporumuzun her sayfasının üstünde görmek istediğimiz alanları buraya yerleştiriyoruz. Rapor başlığında olduğu gibi burada da alt başlık ve çocuk olayları geçerli.
Veri: Verilerimizi çektiğimiz alan burası. Tekil veriler rapor başlığı ya da sayfa başlığı gibi alanlara da yerleştirilebiliyor. Fakat çoğul veriler kesinlikle veri bandına yerleştirilmelidir. Yani bir liste çekeceksek bu veri bandında olmalı. Veri bandında band aracı yardımıyla alt veri ya da veri grubu ekleyebilmekteyiz. Bunlar da ileride karşılaşacağımız kullanımlar. Ayrıca bir raporda birden çok veri bandı da kullanabiliriz. Bu ayrı raporda birden çok veri kaynağından veri çekeceğimiz zaman işe yarayacak. Veri bandının yanındaki isim ise bizim hangi kaynaktan veri çekeceğimizi gösterecek. Bu ismin seçilmesi raporun doğru çalışması için mutlaka gereklidir. Eğer veri bandının yanında isim yazmıyorsa veri bandına çift tıklayarak veri kaynağını seçebiliriz.
Sayfa Toplamı: Raporumuzun sayfalarının altında yazmak istediğimiz alanları buraya ekliyoruz. Bu sayfa sayısı olur, adres olur....ne isterseniz. İlk eklendiğinde [PageN] kendiliğinden gelmektedir. Bu sayfa toplamının yazıldığı alandır.
Son olarak verikaynağımızdan çekeceğimiz verileri sağ taraftan sürekleyerek raporumuza ekleyebiliriz. Eklenmiş halleri [Deneme.kurumAd] gibi görünecektir. [] kullanılan yazılar raporun bir veri columnunu beklediğini belirtir.
Sol üst menüde report kısmına gelerek Onizlemeye tıklarsak raporumuzun nasıl göründüğünü izleyebiliriz. Bundan sonrası sizin tasarım becerilerinize kalıyor. Raporunuzu stediğiniz gibi tasarlayabilir, tablo-resim ekleyebilirsiniz.
Böylece raporumuzun tasarımını tamamlamış olduk. Yani frx uzantılı dosyamızı hazırladık. Bundan sonrasi raporumuzu hangi sistemde kullancaksak ona entegre etmek, çağırmak.
Asp.net projesinde nasıl kullanıldığını görmek için; yazıma göz atabilirsiniz.
1 yorum:
Teşekkürler
Yorum Gönder