- Projede kullanılacak classlar için Classes klasörü eklenir.
- Projede kullanılacak olan temanın içeriğinin yer alacağı Content klasörü eklenir.
- Reverse Enginnerr code first ile veri tabınımız Entity Framework aacılığıyla projeye eklenir.
- web configde connectionStrings bağlantısının yolu düzenlenir, kendi sqlimize uygun hale getirilir.
Proje ilk açıldığında genel olarak yapılması gerekenler bunlardan ibaret. Her projeye başlandığında bu işlemler yapılırsa bir süre sonra el çabukluğu oluşacaktır.
MVC MasterPage
ASP'deki masterpage'in karşılığı MVC'de layouttur. Layoutlar genelde Viewlerin içinde oluşturacağımız Shared klasörünün içinde bulunur. Shared isimli bir klasör oluşturarak _Layout isimli bir parçalı view projeye eklenir. Layout'un başındaki alttire view'in parçalı olduğunu belirtmek için kullanılır. Genel kullanım olarak tüm parçalı viewlere alttire eklemekte payda var.
<section class="content"> @RenderBody() </section>
Layout'umuzun tasarım kısmını aldıktan sonra sıra Asp'deki contentcplaceholder olarak bildiğimiz değişken parçayı belirlemekte. MVC'de buna karşılık gelen satır @RenderBody()'dir. Renderbody ile viewlerimizde değişmesini istediğimiz içerikleri yazabileceğiz.
MVC'de ASP'den farklı olarak sadece bir tane değişken alan tanımlanabilir. Yani tek RenderBody kullanılabilir. Peki birden çok değişen alan istediğimizde ne yapacağız? Bu sefer de yardımımıza bu satır yetişmekte.
@RenderSection("CSS", false)
CSS olarak yazdığımız için contentimizin adı oluyor. Yani buraya css ile ilgili ekleyeceğimiz değişken satırları ekleyebiliyoruz. False ise bu section'un zorunlu olup olmadığını belirtmek için kullanılıyor. Default kullanımı false'dur yani her viewde bu section'ın olması zorunlu değil şekilde ayarlanmıştır. Biz de genelde hep bu şekilde kullanacağız.
Son olarak;
Views'in altındaki Web Configin içerisine namespace olarak projemizin model dosyasını ekliyoruz.
<add namespace="kuzyyeliebru.Models"/>
0 yorum:
Yorum Gönder